Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- 17 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- ok. 45 dag dodatków, tj. rodzynki, posiekane orzechy, draże czekoladowe (kawałki czekolady).
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Margarynę miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę, dokładnie miksujemy. Wsypujemy dodatki, mieszamy (nie miksujemy... bezpieczniej). Z masy formujemy kulki, spłaszczamy lekko, układamy na natłuszczonej blasze.
Pieczemy: w temperaturze 170 stopni, około 15 minut. Przy tych ciasteczkach z powodzeniem sprawdza się termoobieg.
Smacznego!
Takie ciasteczka z chęcią bym schrupała :D
OdpowiedzUsuń