Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 ml śmietany 18%
- szczypta soli
- marmolada, powidła, owoce, itd.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zimne masło pokrojone w płatki. Wszystko posiekać nożem. Gdy będzie już masło w miarę połączone z mąką to dodawać po jednej łyżce śmietanę. Gdy wszystko się połączy, zagnieść, uformować kulę, obłożyć folią i schować do lodówki na kilka godzin.
Teraz ta fajniejsza część w przeciwieństwie do ciasta francuskiego. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy w prostokąt. Zakładamy jeden bok na drugi (wzdłuż długiego boku) i ponownie wałkujemy. Tak robimy 4-5 krotnie. Ponownie owijamy ciasto w folię i chłodzimy. Uwaga! Pod żadnych pozorem już nie zagniatamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy cienko i wedle fantazji wycinamy różnej wielkości kawałki, wykładamy marmoladę i składamy.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 190 stopniach przez około 15-20 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Warianty:
Ciasto wałkujemy mniej więcej w kształt koła, wycinamy trójkąty, nakładamy trochę marmolady i zwijamy.
Wycinamy dość szerokie prostokąty, boki wzdłuż nacinamy zostawiając środek nienaruszony - tenże środek smarujemy marmoladą. Zawijamy, zakładając na siebie paski, coś jak warkocz.
Roladki: wycinamy prostokąty/kwadraty, nakładamy marmoladę i zwijamy. Inna wersja to duży prostokąt posmarowany marmoladą, zawijamy i ostrym nożem tniemy małe kawałki.
Kopertki: wycinamy kwadraty, na środek kładziemy marmoladę, po czym sklejamy rogi u góry. Zdradzę Wam tajemnicę - nie zawsze wyjdą tak równe jak te na moim zdjęciu (te 2 były jedyne!). Trzeba się mocno postarać, by takie wyszły i mieć szczęście, by nie rozwinęły się już podczas pieczenia ;) Ale tajemnica 2 - smaku nie zmienią! ;)
Smacznego!
Mmmniam, ale to pysznie wygląda! Nie masz może degustacji?^^
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na ostatni wpis przed przerwą wakacyjną, który ukazał się na Jardin.:)
Do jednego dnia po upieczeniu, potem rodzinka pożera wszystko :D
UsuńAle mi smaku narobiłaś:D
OdpowiedzUsuńZapraszam na Doriana;)
U nas nowy rozdział Doriana. I ważne ogłoszenie;p
UsuńZnów Ci zaspamuję: Dorian zaprasza:P
UsuńZapraszam na drugą część XVII rozdziału, pozdrawiam:)
UsuńZapraszam na kolejny rozdział Doriana:)
UsuńZapraszam na ostatni rozdział drugiej części Doriana;)
UsuńZapraszam na drugą część rozdziału Doriana. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś wypróbuję na pewno :)
Pozdrawiam
http://spisanezpamieci.blogspot.com/