piątek, 2 października 2015

Kącik kulinarny: Wiśniak

Nazwa może bardziej kojarzy się z alkoholem, ale tu żadnego nie ma - zapewnia Was o tym abstynentka ;) A samo ciasto jest naprawdę delikatne i pyszne, a ta pianka aż rozpływa się w ustach.

Biszkopt
Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek, dokładnie wymieszać i odstawić aż trochę wyrośnie. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Połączyć z żółtkami i dodać mąkę. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Krem
Składniki:
  • galaretka wiśniowa
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 litra soku wiśniowego (z wiśniami)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Przygotowanie:
Sok podzielić na pół.

Pierwszą część zagotować i rozpuścić w niej galaretkę (trzeba uważnie długo mieszać w tak małej ilości, aby dobrze się rozpuściła).

Z drugiej części soku zrobić budyń -należy odlać trochę soku, by rozmieszać budyń śmietankowy i wymieszać z zagotowaną resztą soku.

Obie te części należy zmiksować (nawet na gorąco, bez studzenia). Będzie to wyglądać "chlapowato" i niezbyt atrakcyjnie, ale jesteśmy na etapie przygotować, bez obaw.

Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Ubić pianę z białek.

Do margaryny dodać chłodną masę wiśniową, delikatnie miksować, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie i dodać wiśnie.

Masę wlać na ciasto i odstawić do schłodzenia. Dopiero, gdy masa stężeje, można kroić.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ta owocowa masa do mnie nie przemawia, jestem czekoladożerna.^^
    Zapraszam na prolog trzeciej części Doriana. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąż nie lubi galaretki w cieście, a ja placków z wiśniami, więc raczej odpada:P

    OdpowiedzUsuń

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."