czwartek, 17 listopada 2016

Kącik kulinarny: Kokosanki

Pyszne, proste kokosanki, miękkie i wilgotne nawet przez kilka dni i naprawdę pyszne :) Jedyny minus jest taki, że trzeba przy nich spędzić sporo czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

Ciasto:
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • trochę aromatu: migdałowego lub waniliowego
Przygotowanie:
Margarynę zagotować z cukrem i śmietaną, ostudzić. Dodać jajka, aromat, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, wylać na zwykłą prostokątną blaszkę. Piec ok. 45 min w 180 stopniach.

Polewa:
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki kakao 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagotować. Polewa będzie mocno płynna, ale na ciastkach będzie taka jak trzeba.

Przygotowanie kokosanek:
Ciasto trzeba pokroić w małe kawałki - wielkość zależy głównie od naszej cierpliwości, co do późniejszego etapu. Od tego zależy też potrzebna ilość wiórków kokosowych - na start ok. 200g będzie odpowiednie, ale jeśli ciastka będą naprawdę małe to odpowiednio potrzeba więcej wiórków, nawet z dwukrotnie.

(Jeśli wiórków zabraknie a zostanie ciasta i polewy można skruszyć ciasto do polewy i wymieszać. Z powstałej masy można zrobić lepkie, słodkie kulki, może niezbyt apetycznie wyglądające, ale smaczne ;))

Kostki ciastka trzeba obtaczać w polewie (ja używam do tego dwóch łyżeczek, co pozwala spłynąć nadmiarowi polewy) po czym obtaczać w wiórkach (ja wiórki mam w miseczce i dwoma kolejnymi łyżeczkami obtaczam ciastko w wiórkach). Spokojnie można układać takie ciastka jedno na drugim, nie skleją się.

Jak widać na zdjęciu, ja użyłam też orzechów włoskich, sprawdzą się też i migdały, kolorowe posypki  i wszystko czym da się obtoczyć ciastko. 



Smacznego!

2 komentarze:

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."