sobota, 24 sierpnia 2013

Kącik kulinarny: Ciasto ze śliwkami

A konkretnie śliwkami i jednym jabłkiem :)
Akurat trwa sezon śliwkowy, a przepis świeżo znaleziony i wypróbowany. I to ciasto wyszło tak pyszne aż jestem zdziwiona. W ogóle, sam przepis na ciasto półkruche jest świetny, bo wyszło idealnie miękko-kruche, a dodatek owoców to w ogóle cudo :)

Zaczynajmy więc!

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Pozostałe:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 70dag śliwek
  • duże jabłko
  • trochę cynamonu

 Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, cukier puder, margarynę, proszek, cukier waniliowy i śmietanę zagniatamy na gładkie ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny, zaś pozostałą częścią wylepiamy blachę (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką bułki tartej. (Wchłoną one sok z owoców.)

Śliwki pestkujemy, dzielimy na połówki i układamy na cieście. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, mieszamy z cynamonem wedle gustu i posypujemy śliwki. Owoce posypujemy pozostałą łyżką bułki tartej.

Natomiast białka ubijamy, dodajemy cukier, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej. Wykładamy na ciasto. Przypominamy sobie o cieście w zamrażarce. Wyjmujemy go i ścieramy na grubych oczkach tarki na pianę. Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach, aż będzie rumiane. (Magiczny patyczek też nie zaszkodzi.)

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Piękne i na pewno równie smakowite ^-^
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie zrobię. Wygląda przepysznie : *

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama właśnie upiekła wieczorem tartę ze śliwkami i teraz się nią zajadam. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli można do Ciebie wpadać? Zostało coś jeszcze?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego zdecydowanie nie, ale za to jest drożdżowe ze śliwkami :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie! Śliwek już nie mam, ale może z samymi jabłkami wyjdzie równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, moja babcia piecze podobne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno spróbuję zrobić - tym bardziej, że mój pierwszy placek w życiu, który zrobiłam mamie na imieniny, mi wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."