sobota, 17 sierpnia 2013

Kącik kulinarny: Szarlotka

Szarlotka niestandardowa, bo... Bo sypka. Bez jajek, miksowania ciasta. Przypadkiem odkryłam ten przepis w jednym z programów kulinarnych, ale dopiero teraz, gdy zasypują mnie jabłka, mogłam go wypróbować.

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 2,5kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150g masła
  • 0-3 łyżki cukru 
 (Ciasto było trochę za słodkie. Jeśli ktoś woli bardziej kwaskową nutę może nie dodać cukru wcale. Zależy też to od kwasowości jabłek.)

Przygotowanie:

Jabłka umyć i osuszyć. W oryginale zetrzeć wraz ze skórką na dużych oczkach (bez obierania). Ja jednak je rozkrajałam, usunęłam gniazda nasienne, bo jabłka z własnego sadu mają to do siebie, że robaczki umieją się teleportować do środka. Nie chciałabym zetrzeć do masy wkładki mięsnej... Ekhm. Także każdy trze jabłka wedle gustu, trochę trzeba je odsączyć, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Natomiast sypkie składniki trzeba ze sobą dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części (Podpowiem, że po ok. 400g). Blaszkę należy wysmarować masłem/margaryną i obsypać bułką tartą. Wysypać 1/3 składników, zrównać, delikatnie wyłożyć połowę jabłek (po łyżce, delikatnie po kawałeczku). Posypać drugą częścią składników sypkich i powtórzyć operację nakładania drugiej połowy jabłek. Na koniec przysypać resztą składników oraz poukładać wiórki masła.

Pieczemy w temperaturze ok. 180stopni, ok 55 minut, aż będzie ładnie rumiane.

Ciasto początkowo było twarde, ale po kilkunastu godzinach zmiękło i było naprawdę pyszne. Proponuję upiec je po południu i powstrzymać się przed zjedzeniem go do południa następnego dnia.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Brzmi cudnie :) Uwielbiam piec :) Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę - dałabym się za nią pokroić... Przepis jest naprawdę prosty, zatem muszę wypróbować go! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, przez Ciebie mam ochotę na szarlotkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Chwała Bogu, że moja siostra jest w trakcie pieczenia nutellowych muffinek- inaczej umarłabym z potrzeby słodkości ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowicie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam swój wlasny sprawdzony przepis na szarlotkę - wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią zrobię w wolnej chwili : )

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, ale cudo. :D Wedługo mnie szarlotka to najlepsze ciasto pod słońcem. <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, aż chciałoby się ugryźć:p

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham szarlotkę <3 Dlatego na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."