niedziela, 1 września 2013

Kącik kulinarny: Ciasteczka czekoladowe

Te ciasteczka są tak banalne, że nie sposób je zepsuć. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają wielkich umiejętności i są naprawdę pyszne.


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 30g kakao
  • 125g cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą.

Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z kakao. NIE POTRZEBA żadnego płynu, wszystko się zmiksuje na gładką masę.

Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, zachowując lekkie odstępy.

Pieczemy 5 minut w 170stopniach, później zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Lubię ciasteczka czekoladowe, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomęczę siostrę, żeby mi takie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czekoladę, a co za tym idzie, wszystko z czekoladą. xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co powiesz na kakaowe pierogi z serem i czekoladą? Testowałam dziś na obiad i były pyszne :)

      Usuń
    2. O rajciu, pierwszy raz o takich słyszę. Brzmi... czekoladowo, a co za tym idzie: mniam mniam. :)

      Usuń
  5. Rzeczywiście, tutaj nic nie da się zepsuć, chyba że przypalić w piekarniku. :)

    OdpowiedzUsuń

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."