Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- 30g kakao
- 125g cukru pudru
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą.
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z kakao. NIE POTRZEBA żadnego płynu, wszystko się zmiksuje na gładką masę.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, zachowując lekkie odstępy.
Pieczemy 5 minut w 170stopniach, później zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Smacznego!
Lubię ciasteczka czekoladowe, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPomęczę siostrę, żeby mi takie zrobiła :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis ; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, a co za tym idzie, wszystko z czekoladą. xD
OdpowiedzUsuńA co powiesz na kakaowe pierogi z serem i czekoladą? Testowałam dziś na obiad i były pyszne :)
UsuńO rajciu, pierwszy raz o takich słyszę. Brzmi... czekoladowo, a co za tym idzie: mniam mniam. :)
UsuńRzeczywiście, tutaj nic nie da się zepsuć, chyba że przypalić w piekarniku. :)
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuń