piątek, 6 września 2013

Kącik kulinarny: Wafelki

Przepis jeszcze prostszy niż poprzedni, bo bez pieczenia :)

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (Jest to ilość umowna. Zależy od rodzaju mleka, itp. Może wyjść więcej) 
  • paczka wafli
Cukier, margarynę, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku.  Gdy masa trochę wystygnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masa ma być gęsta, dobrze się smarować.

Wafle przekładamy masą. Można zrobić cienkie wafelki (jak te na zdjęciu), można grubsze, zależy od upodobania. Po przełożeniu warto czymś wafle docisnąć, aby warstwy dobrze się trzymały. Można je też udekorować, np. polać polewą i posypać wiórkami, orzechami. itd. Kwestia fantazji i chęci.

I koniec filozofii :)

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Może niedługo się skuszę i wypróbuję Twój przepis, wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piję kawę i przydałyby mi się takie wafelki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności tu ostatnio widzę. ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... daj trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A już myślałem, że to przepis na same wafle, co nie zmienia faktu, że muszą smakować bardzo dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię je już od dawna. Zawsze smakują dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

"Czas przemija, wypowiedziane słowo pozostaje..."